Artık “ekranlar çağında” yaşıyoruz. Televizyonlardan, bilgisayarlara, cep telefonlarından küçük ev aletlerine kadar hayatımıza bir şekilde dahil olmuş birçok cihazı dijital ekranlar yardımıyla kontrol ediyoruz.
Etrafımızda bu kadar ekran varken ve biz bunlar ile uzun süreler halinde ilişkideyken sağlığımız bundan ne derece etkileniyor?
2 yıl önce ABD’de yapılan bir araştırma yetişkinlerin günde 11 saatlerini bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon gibi cihazlarla geçirdiğini gösteriyor. Tam 11 saat!
Bunu diğer ülkelerin vatandaşları için de aşağı yukarı uyarlayabiliriz. Takdir edersiniz ki bu sürelerin sağlığımız üzerinde olumsuz bir etki bırakmaması işten bile değil.
Size ekran karşısında fazla zaman geçirmenin neden olduğu 6 önemli sağlık sorunundan bahsedeceğiz bugün;
1. Kronikleşmiş boyun ve sırt ağrısı
Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, genellikle boynun eğilerek kullanıldığı akıllı telefon ekranları ile içli dışlı olmak gibi durumlar boyun ve sırt ağrılarına, özellikle boyun fıtığına neden oluyor.
Hareketsiz bir yaşamınız varsa bunu telafi de edemiyorsunuz ve ileri yaşları beklemeden maalesef vücudunuza ihanet etmiş oluyorsunuz.
2. Ah o uykusuz geceler
Araştırmalar aşırı bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının uykusuzluğa neden olduğunu gösteriyor. Bunu zaten birçoğumuz artık biliyoruz.
Dijital cihazlardan gelen özellikle mavi ışık, uyku için gerekli olan melatonin hormonunun salgılanmasını baskılıyor ve kaliteli bir uykunun önüne geçiyor.
3. Gelsin o geri dönüşü olmayan kilolar
Bilgisayar ekranı ya da televizyon başında günde birkaç saat geçirmek kilo almanıza neden oluyor. Bu da uzun vadede obeziteye, kalp krizi riskine ve diyabet gibi rahatsızlıklara sebep oluyor.
Bilgisayar başındayken, televizyon izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor, çok az hareket ediyor ve hatta sürekli bir şey atıştırma ihtiyacı duyuyoruz. Bu da zaman içerisinde aşırı kilo alımına neden oluyor.
4. Görme sorunlarının baş göstermesi
Uzun süreler boyunca ekrana bakmak bir süre sonra “Bilgisayar Kaynaklı Görme Sorunları”na neden olmaktadır. https://bit.ly/349tTGK
Bu sendromun baş ağrısı, bulanık görme, kuru gözler gibi belirtileri olabilmektedir.
5. Elektromanyetik radyasyon maruziyeti
Bilgisayarlar ve özellikle akıllı telefonlar ile geçirilen uzun süreler elektromanyetik radyasyona olan maruziyeti arttırmaktadır. https://www.geosafe.com.tr/blog/icerik/elektromanyetikalan
Ofis ve ev ortamınızda ne kadar az da olsa mutlaka elektronik cihazlar bulunuyor ve bunların önüne geçmek için bir takım önlemler almanız gerekmektedir.
Bu ortamlarda kendini gösteren elektromanyetik kirlilik size kısa vadede yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik gibi etkilerde bulunurken uzun vadede çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği ya da kanser hastalığı gibi olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Dolayısıyla elektromanyetik maruziyeti azaltmanın yollarını değerlendirmekte yarar vardır. https://www.geosafe.com.tr/blog/icerik/elektromanyetik-radyasyonu-azaltmanin-yollari
6. Bilişsel sorunlar
Uzun süreli ekran maruziyetinin beynin bilişsel işleme kapasitesinde bazı sorunlar oluşturmaktadır. Bu da bir süre sonra günlük hayattaki bazı basit işleri bile yapamaz hale gelmenize neden olabilmektedir.
Elektronik cihazların karşısında çok uzun süreler geçirmek günlük hayatımızda birçok olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
İşimiz gereği kullanmak zorunda olduğumuz cihazlar olabilir. Ancak mümkün olduğunca verimli bir şekilde çalışır, akıllı telefonları daha az kullanır ve beslenmemize, egzersizlerimize dikkat edersek bu sorunların üstesinden gelebiliriz.
Sağlıklı günler dileriz.